سفارش تبلیغ
صبا ویژن

4 مجهول در معادله انتخابات یازدهم...!؟

4 مجهول در معادله انتخابات یازدهم...!؟
روز آخر ثبت نام انتخابات ریاست جمهوری به نیمه های خود نزدیک می شود و حضور یا عدم حضور 4 نفر از افراد مطرح همچنان موضوع گمانه زنی هاست.

بسیاری از کاندیداها و طرفداران آنها منتظر حضور یا عدم حضور 4 نفر در انتخابات ریاست جمهوری هستند. آیت الله هاشمی رفسنجانی ، سید محمد خاتمی ، سعید جلیلی و اسفندیار رحیم مشایی... سعی می کنیم در این مطلب به بررسی احتمال حضور یا عدم حضور این 4 نفر و نحوه آرایش انتخابات با حضور یا عدم حضور این افراد بپردازیم.

 

* سید محمد خاتمی (10 - 90)

شاید برای بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران بعد از بررسی اخبار این چند ماه و این چند روز مشخص شده باشد که رئیس جمهور هفتم و هشتم قید کاندیدا شدن در انتخابات را زده است.

بسیاری از اخبار منتشر شده در این مدت احتمال عدم احراز صلاحیت در شورای نگهبان را دلیل اصلی خاتمی برای کاندیدا نشدن در انتخابات یازدهم می دانند و خود خاتمی هم بیشتر از اینکه زمینه ساز حضور خود در انتخابات باشد سعی در مهیا کردن شرایط برای حضور آیت الله هاشمی رفسنجانی را داشته است.


حتی دیروز در آخرین اظهار نظری که آقای خاتمی در حاشیه مجلس ختم پدر همسر کمال خرازی درباره انتخابات داشت هاشمی رفسنجانی را بهترین گزینه برای شرایط فعلی معرفی کرد.( خاتمی: همه خوب هستند اما هاشمی در شرایط فعلی بهترین گزینه است )

 

اما عالم سیاست پیچیدگی های خاص خود را دارد و نمی توان احتمال حضور خاتمی را صفر در نظر گرفت و اگر خاتمی برای ثبت نام در انتخابات به ستاد انتخابات کشور مراجعه کرد زیاد تعجب نکنید.


اما حضور خاتمی باعث خواهد شد ، محمدرضا عارف ، کواکبیان ، اسحاق جهانگیری ، شریعتمداری ، مهرعلیزاده و حسن روحانی از حضور در انتخابات به عنوان کاندیدا منصرف شوند و این اتفاق بسیار خوبی برای اصلاح طلبان خواهد بود آن هم در روزهایی که رقیب همیشگی آنها دارای تعدد کاندیدا و ائتلاف هستند.


* سعید جلیلی ( 50 - 50)

شاید قبل از رسیدن ماه اردیبهشت بسیاری فکر می کردند که سعید جلیلی کاندیدای نهایی جبهه پایداری و شخص مورد تایید آیت الله مصباح خواهد بود اما معرفی کامران باقری لنکرانی به عنوان کاندیدای جبهه پایداری معادلات انتخابات را پیچیده کرد.

 

فردای معرفی لنکرانی به عنوان کاندیدای جبهه پایداری طرفداران سعید جلیلی دست به کار شدند و از نقاط مختلف کشور بیانیه ها و دعوت های مردمی برای حضور مستقل سعید جلیلی آغاز شد.

مشخصا سعید جلیلی دغدغه عدم احراز صلاحیت را مانند خاتمی ندارد و شاید تنها دغدغه سعید جلیلی پشتوانه مردمی برای کاندیدا شدن در انتخابات باشد. موردی که به درستی از سوی طرفداران سعید جلیلی درک شده بود و انتشار این همه بیانیه و دعوتنامه در حمایت از سعید جلیلی در رسانه ها فقط برای کاهش این دغدغه بود.

 

با اخبار منتشر شده در این چند روز حتی می توان احتمال حضور سعید جلیلی در انتخابات را بیشتر از 50 درصد دانست و اگر اتفاق خاصی نیفتد فردا سعید جلیلی برای ثبت نام به ستاد انتخابات خواهد رفت.

اما با حضور سعید جلیلی در انتخابات معادلات در جبهه اصولگرایان کمی پیچیده خواهد شد. زاکانی اعلام کرده با جلیلی ائتلاف خواهد کرد اما طرفداران سعید جلیلی شاید خیلی از این ائتلاف راضی نباشند. حتی این احتمال هم وجود دارد که احمدی نژاد در صورتی که کاندیدایی از طرف دولت مطرح نشود تمایلش به سمت سعید جلیلی باشد. این احتمال از آن جهت است که احمدی نژاد با سایر ائتلاف های اصولگرایان فاصله فکری بیشتری دارد.


اگر سعید جلیلی در انتخابات شرکت کند وضعیت جبهه پایداری نیز مبهم خواهد بود. لنکرانی در یکی از سخنرانی های خود گفته بود رقابتی بین خود و جلیلی احساس نمی کند و مشخصا وقتی جلیلی به صورت مستقل وارد کارزار انتخابات شود پیام های روشنی برای جبهه پایداری خواهد داشت.

 

فارغ از همه این بحث ها دیدار جلیلی با اشتون در 25 اردیبهشت و نتایج این نشست ، می تواند تاثیر بسیار زیادی در پشتوانه مردمی دکتر جلیلی برای انتخابات ایجاد کند.

 

* آیت الله هاشمی رفسنجانی ( 50 - 50)

در وصف هاشمی رفسنجانی هر چه گفته شود کم بوده است و بدون شک مرد میدان سیاست برازنده آیت الله هاشمی رفسنجانی است. در آستانه 80 سالگی هنوز از وی به عنوان یک کاندیدای مطرح در انتخابات یاد می شود و خیلی از افراد تنها راه حل مشکلات کشور را حضور وی به عنوان بالاترین مقام اجرایی کشور می دانند.

 

برای آیت الله هاشمی مانند خیلی از افراد رسیدن به ریاست جمهوری یک آرزوی بزرگ نیست. او تمام منصب های مهم در این کشور را داشته است و همه چیز را در عالم سیاست تجربه کرده است.

مقدمه بالا برای این بود که می خواهیم به این نتیبجه برسیم چه انگیزه ای باعث می شود که آیت الله هاشمی در سن 80 سالگی بخواهد منصب ریاست جمهوری را در دست بگیرد. منصبی که با آن همه تلاش و پشتکار احمدی نژاد برای هر کسی که رئیس جمهور شود سخت خواهد بود چه برسد به هاشمی رفسنجانی در سن 80 سالگی.

 

بله انگیزه هاشمی رفسنجانی برای انتخابات کسی نیست جز محمود احمدی نژاد. آیت الله در طول حیات سیاسی خود دو بار مغلوب احمدی نژاد شد... یک بار مستقیم در سال 84 و یک بار به صورت غیر مستقیم در سال 88. دو قطبی احمدی نژاد - هاشمی آنقدر فرمول کارایی در این دو دور انتخابات بود که حال نیز لنکرانی در این دوره باز می خواهد از همین فرمول استفاده کند. اینکه چقدر این دو قطبی برای این انتخابات جواب می دهد را باید منتظر بود و بعد از انتخابات دید؟!

 

در دنیای ورزش همیشه ورزشکارانی که در اوج خداحافظی می کنند بیشتر در خاطر مردم می مانند تا افرادی که در افول دوران ورزشی خود از ورزش کناره گیری می کننداگر این مسئله را برای دنیای سیاست تعمیم بدهیم ، شاید انگیزه بعدی آیت الله هاشمی رفسنجانی خداحافظی با دنیای سیاست با منصب ریاست جمهوری باشد. رسیدن به ریاست جمهوری در سن 80 سالگی برای مرد دنیای سیاست می تواند انگیزه زیادی باشد.

 

جبران شکست ، رسیدن به اوج در شطرنج سیاست می تواند انگیزه های لازم باشد اما برای انگیزه اول حضور یک رقیب الزامی است... بله اسفندیار رحیم مشایی... آیت الله بدون شک منتظر حرکت رقیب در صفحه شطرنج است... حضور یا عدم حضور کاندیدای احمدی نژاد برای هاشمی بسیار اهمیت خواهد داشت و بسیاری معتقدند اگر مشایی بیاید هاشمی نیز خواهد آمد.

 

با حضور هاشمی در انتخابات موقعیت جبهه اصلاحات باز مانند حالت اول می شود و همه برای آیت الله هاشمی کنار خواهند رفت و این فرصت مناسبی برای آیت الله هاشمی رفسنجانی خواهد بود تا بتواند به عنوان تنها فردی مطرح شود که 3 دوره رئیس جمهور ایران شده است.


* اسفندیار رحیم مشایی (50 - 50 )

با همه حاشیه ها و حرف هایی که در مورد اسفندیار دولت زده می شود اما حضورش در انتخابات می تواند باعث افزایش هیجانات انتخاباتی و مقدمه ساز حماسه سیاسی باشد.

 

اگر اسفندیار رئیس جمهور شود ، مدل پوتین - مدودف در ایران پیاده خواهد شد. تئوری که چند سال پیش مطرح شد و البته مطرح شدن این تئوری باعث شد تا رقیبان محمود احمدی نژاد بیکار ننشینند و در راستای عدم تحقق این تئوری کارهای مختلفی را انجام دهند. از مطرح کردن جریان انحرافی تا بحث مفاسد اقتصادی و ....!

 

احتمال در مورد آمدن یا نیامدن مشایی بسیار سخت است. مشخصا بحث احراز صلاحیت توسط شورای نگهبان با مباحثی که در کشور مطرح شده (جریان انحرافی) دغدغه اصلی مححمود احمدی نژاد و اسفندیار رحیم مشایی است.


یک انگیزه که برای نیامدن مشایی می توان متصور بود این است که با ثبت نام نکردن و با استفاده از رسانه ها این جو را حاکم کنند که تمام سخنان این چند وقت اتهاماتی بیش نبوده است و دولت اصلا به فکر ادامه کار با تئوری پوتین - مدودف نیست. اما در مقابل گروه رقیب نیز این جو را القا خواهند کرد که ترس از رد صلاحیت و ... باعث عدم حضور اسفندیار مشایی شده است.



با همه این تفسیر ها ، به نظر نویسنده مطلب ، مشایی و احمدی نژاد قواعد بازی را پذیرفته اند و این ریسک را خواهند کرد و اسفندیار فردا به ستاد انتخابات کشور برای ثبت نام خواهد رفت. بعد از آن 2 حالت وجود دارد تایید صلاحیت یا عدم احراز صلاحیت! در حالت اول که قضیه مشخص است اما در حالت دوم احمدی نژاد و مشایی سعی خواهند کرد مانند سال 84 و تایید صلاحیت دکتر معین با حکم رهبری به دنبال تایید صلاحیت باشند. به نظر می رسد حالت دوم بسیار برای مشایی بهتر باشد تا اینکه به صورت مستقیم تایید صلاحیت بشود.

 

و در نهایت این است که مشایی نتواند احراز صلاحیت خود را از شورای نگهبان بگیرد که در این حالت ، می توان فرضیات مختلفی را بررسی کرد که خود یک مقاله دیگر را می طلبد.

اما یک حالت دیگر هم وجود دارد و اینکه فردا شخص سومی مانند الهام یا نیکزاد یا ثمره هاشمی به عنوان کاندیدای دولت ثبت نام کند.

 

با حضور مشایی به احتمال زیاد هاشمی خواهد آمد و دو کاندیدای اصولگرا از ائتلاف های پنجگانه و سه گانه و سعید جلیلی و کاندیداهای مستقل آرایش نهایی انتخابات را شکل خواهند داد.


به نظر نویسنده به احتمال زیاد در آخرین ساعات امروز شاهد حضور جلیلی ، هاشمی و مشایی در وزارت کشور خواهیم بود ولی دنیای سیاست پیچیدگی های خود را دارد و شاید اتفاقات ویژه تری در راه باشد.

 

منبع: حماسه سیاسی

 

101

http://jamnews.ir/detail/News/179949



کلمات کلیدی : 4 مجهول در معادله انتخابات یازدهم...!؟